Wijnklimaatkast met winterfunctie

Een wijnklimaatkast zorgt voor het ideale klimaat voor goede wijnen. De Wine Klima wijnklimaatkasten zorgen voor de beste condities voor het bewaren van wijn. En niet alleen voor het bewaren. Het grote voordeel van een klimaatkast is dat de wijn meteen op de juiste temperatuur geschonken kan worden voor de ideale smaakbeleving van uw favoriete wijn. Maar wat als de wijnklimaatkast in de garage, schuur, kelder of andere onverwarmde omgeving komt te staan?

Verwarmingselement in uw wijnklimaatkast

Voor een wijnklimaatkast in de garage of andere onverwarmde omgeving is het van belang te kiezen voor een model dat beschikt over een zogenaamde winterfunctie. Een dergelijke wijnklimaatkast is voorzien van een (bescheiden) verwarmingselement. Hierdoor kan de klimaatkast niet alleen kan koelen, maar ook verwarmen. Wanneer de wijnklimaatkast merkt dat de omgevingstemperatuur lager is dan de temperatuur die u ingesteld heeft, zal dit verwarmingselement aangaan. De wijn zal daardoor iets verwarmt worden en op de ingestelde temperatuur blijven.

Werking van de winterfunctie

Het voordeel van een wijnklimaatkast met verwarming is dat deze ook in een onverwarmde doch vorstvrije ruimte geplaatst kan worden, in tegenstelling tot wijnklimaatkasten zonder winterfunctie. In de garage, kelder of schuur kan de temperatuur in de winter namelijk zakken tot onder de temperatuur die ingesteld is voor de wijnen.

Stel u heeft de wijnklimaatkast met winterfunctie in de kelder staan. In de klimaatkast liggen flessen wijn die het best bewaard kunnen worden bij een temperatuur van 15 °C. U heeft de temperatuur ingesteld op deze 15 °C en tijdens een paar koude winternachten daalt de temperatuur in de kelder tot 12 °C. Op gegeven moment dreigt de temperatuur ook in de wijnklimaatkast onder de 15 graden te zakken. Echter de winterfunctie constateert dit en schakelt meteen de verwarming in zodat de ingestelde temperatuur van 15 °C behouden blijft. Als leidraad hanteren we wel dat de kast nooit in een omgeving die vriest mag staan en dat de winterfunctie de temperatuur in de wijnklimaatkast maximaal 8 graden hoger kan brengen dan de omgevingstemperatuur.

Het wintersysteem doet zonder trillingen haar werk, zodat de wijnen ongestoord kunnen liggen.

Ondanks deze slimme techniek raden we aan een wijnklimaatkast met winterfunctie niet in een ruimte te plaatsen waar de temperatuur onder het vriespunt kan dalen. De winterfunctie is niet in staat om gedurende de winter de temperatuurzones in de wijnkast te realiseren. Is het in de garage, schuur, kelder of andere ruimte waar de wijnkast komt te staan dus regelmatig een stuk kouder dan de gewenste temperaturen voor de wijn, dan raden we aan om de klimaatkast toch in een verwarmde ruimte te plaatsen.

Wijnklimaatkasten met winterfunctie geschikt voor garage of berging

0 reacties

Wijnkoelkast of bewaarkast?

Wijnkoelkast of bewaarkast?

Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Het belangrijkste is het doel waarvoor u uw kast wilt gebruiken. Wilt u uw kostbare wijn voor langere tijd bewaren en dus een aantal flessen op stabiele temperatuur wilt wegleggen? Of wilt u uw wijn op serveertemperatuur klaar hebben liggen voor consumptie. Soms is dit te combineren met een wijnkoelkast met dubbele zone. Hieronder de meest gangbare definities.

Compressor wijnklimaatkasten

Compressor wijnklimaatkasten

Compressor wijnklimaatkasten
Bij grotere wijnklimaatkasten is Peltier (thermo-elektrische) koeling qua vermogen niet toereikend. Daarom zijn onze grotere modellen voorzien van een speciale ontworpen hoogwaardige koelcompressor.

Plaatsing van een wijnklimaatkast

Plaatsing van een wijnklimaatkast

Houd bij de aanschaf van een wijnkoelkast rekening met de draairichting van de deur. Het is altijd vervelend om er pas na de aankoop achter te komen dat de klimaatkast toch niet zo mooi in de hoek past als je dacht, bijvoorbeeld doordat de deur in geopende toestand een andere deur in de weg zit. Bij de specificaties van ieder product wordt de draairichting van de deur weergegeven. Daarnaast wordt vermeld of de draairichting aanpasbaar is.

Eén of meerdere zones

Eén of meerdere zones

Drink jij alleen rode wijn of geniet je vooral van een glas witte wijn? Ook dat speelt een rol bij je keuze. Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden rode en witte wijn bij een andere temperatuur geserveerd. Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar met één of meerdere temperatuurzones. Als een wijnkoelkast één temperatuurzone heeft, moet je dus een keuze maken tussen het opbergen van rode of witte wijn. Als de klimaatkast twee of meer zones heeft kun je verschillende soorten wijn op een andere temperatuur bewaren.

Wat is de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie?

Wat is de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie?

Je wilt een wijnklimaatkast aanschaffen, maar weet nog niet welke. De keuze is ook enorm, en daarom helpen we je graag een handje! Allereerst is het belangrijk om je eigen wensen op een rij te zetten. Er zijn namelijk nogal wat verschillende wijnklimaatkasten beschikbaar. Zo zijn er allereerst veel merken die wijnklimaatkasten aanbieden, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Want die keuze hebben wij al gemaakt, namelijk: Wine Klima! Daarnaast moet je gaan kiezen tussen een inbouw wijnkoelkast en een vrijstaande wijnkoelkast. In deze blog helpen we je met het zoeken naar de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie.

Wat onze klanten zeggen
265 beoordelingen