Rood of Wit
Drink jij alleen rode wijn of geniet je vooral van een glas witte wijn? Ook dat speelt een rol bij je keuze. Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden rode en witte wijn bij een andere temperatuur geserveerd. Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar met één of meerdere temperatuurzones. Als een wijnkoelkast één temperatuurzone heeft, kun je deze als wijnbewaarkast gebruiken of als wijnserveerkast voor slechts 1 temperatuur gebruiken.
De ideale bewaartemperatuur als je wijn vele jaren wilt bewaren is 10 – 12 graden Celsius. Dat geldt zowel voor witte- als voor rode wijn. Maar ook bij iets hogere temperatuur kan je wijnen uitstekend laten rijpen. De juiste serveertemperatuur is wat gecompliceerder omdat die voor elke wijn anders is. Tenzij je dus al je wijnen op dezelfde temperatuur wilt bewaren moet je dus een keuze maken tussen het opbergen van rode of witte wijn. Als de klimaatkast twee of meer zones heeft kun je verschillende soorten wijn op een andere temperatuur bewaren.
Als de klimaatkast slechts één temperatuurzone heeft en je wilt er witte OF rode wijn in opbergen, dan is het belangrijk om op de minimale temperatuurinstelling te letten. Ga er vanuit dat witte wijn wordt geserveerd tussen de 7 en 12°C (afhankelijk van de soort wijn: fris, vol, mousserend, fruitig of zoet) en rode wijn tussen de 14 en 18°C (ook dit verschilt per wijnsoort: fruitig, krachtig, complex of weelderig).
Lang of Kort
Zoals we al uitlegden onder ‘wijnkoelkast of bewaarkast’ wordt de term wijnbewaarkast vaak gebruikt wanneer je wijnen voor echt langere tijd wilt bewaren. Terwijl een zelfde kast een wijnklimaatkast genoemd kan worden wanneer deze wijnen op serveertemperatuur liggen.
Je kunt een wijnkast met twee zones dus ook gebruiken om in één zone wijnen te voor langere tijd te bewaren (bv 12 graden) terwijl de andere zone gebruikt wordt voor je mooie rode wijnen.
0 reacties