Plaatsing van een wijnklimaatkast

Een mooie wijnklimaatkast is naast een functioneel object vaak ook een mooi meubelstuk in uw kamer. Om uw mooie wijnen goed te koelen zijn er een paar zaken waar u rekening mee moet houden. Hieronder noemen we de belangrijkste punten die u bij de aanschaf en plaatsing van uw wijnklimaatkast in overweging moet nemen.

Inbouw of vrijstaand

Allereerst is het van belang vooraf te bedenken of je de wijnkoelkast wilt inbouwen, bijvoorbeeld in de keuken. Je kunt namelijk niet zomaar iedere wijnklimaatkast inbouwen. Bij ieder product wordt aangegeven of deze geschikt is voor inbouw. Normaliter zijn alleen wijnklimaatkasten met een compressor die via de plint zijn warmte kwijt kan geschikt voor onderbouw of kolombouw (denk hierbij aan kasten ter grootte van een vaatwasser of koelkast). Ook wijnkasten die zo groot zijn als een magnetron kunnen ingebouwd worden. Vaak wordt dit gedaan op zichthoogte. In dat geval is er vaak geen achterwand mogelijk en zal er achter de kastjes of het wandmeubel ruimte moeten zijn voor ventilatie. Kijk daarom bij de specificaties goed of een wijnklimaatkast geschikt is voor inbouw als je dat nu of in de toekomst overweegt.

Draairichting van de deur

Houd bij de aanschaf van een wijnkoelkast rekening met de draairichting van de deur. Het is altijd vervelend om er pas na de aankoop achter te komen dat de klimaatkast toch niet zo mooi in de hoek past als je dacht, bijvoorbeeld doordat de deur in geopende toestand een andere deur in de weg zit of als je continu over de deur heen moet hangen om een fles te pakken. Bij de specificaties van iedere wijnklimaatkast staat of de deur van draairichting wisselbaar is.

Zonlicht

Ondanks dat al onze wijnklimaatkasten uitgevoerd zijn met een stevige compressorkoeling en een breed temperatuurbereik mag de kast nooit in direct zonlicht geplaatst worden. De kast zal door de zwarte behuizing en de glazen deur dermate hard moeten werken dat er ijsvorming kan optreden en de kast niet voldoende zal koelen. Heeft u het vermoeden dat dit gebeurt? Zet de kast dan minimaal 14 uur uit.

Plaatsing in kelder of garage

Veel van onze wijnklimaatkasten worden geplaatst in kelders of garages waar de omgevingstemperatuur in de winter lager is dan de ingestelde temperatuur. Koopt u dan een wijnklimaat met winterfunctie. Deze kasten kunnen zo’n 10 graden verwarmen en houden uw wijnen ook in koelere ruimtes op temperatuur. Let er wel op dat een wijnklimaatkast niet in de vrieskou neergezet kan worden. Het betreft dus echt een verwarming voor lagere temperaturen maar niet voor temperaturen < 0 graden Celsius

0 reacties

Wijnkoelkast of bewaarkast?

Wijnkoelkast of bewaarkast?

Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Het belangrijkste is het doel waarvoor u uw kast wilt gebruiken. Wilt u uw kostbare wijn voor langere tijd bewaren en dus een aantal flessen op stabiele temperatuur wilt wegleggen? Of wilt u uw wijn op serveertemperatuur klaar hebben liggen voor consumptie. Soms is dit te combineren met een wijnkoelkast met dubbele zone. Hieronder de meest gangbare definities.

Compressor wijnklimaatkasten

Compressor wijnklimaatkasten

Compressor wijnklimaatkasten
Bij grotere wijnklimaatkasten is Peltier (thermo-elektrische) koeling qua vermogen niet toereikend. Daarom zijn onze grotere modellen voorzien van een speciale ontworpen hoogwaardige koelcompressor.

Eén of meerdere zones

Eén of meerdere zones

Drink jij alleen rode wijn of geniet je vooral van een glas witte wijn? Ook dat speelt een rol bij je keuze. Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden rode en witte wijn bij een andere temperatuur geserveerd. Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar met één of meerdere temperatuurzones. Als een wijnkoelkast één temperatuurzone heeft, moet je dus een keuze maken tussen het opbergen van rode of witte wijn. Als de klimaatkast twee of meer zones heeft kun je verschillende soorten wijn op een andere temperatuur bewaren.

Wat is de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie?

Wat is de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie?

Je wilt een wijnklimaatkast aanschaffen, maar weet nog niet welke. De keuze is ook enorm, en daarom helpen we je graag een handje! Allereerst is het belangrijk om je eigen wensen op een rij te zetten. Er zijn namelijk nogal wat verschillende wijnklimaatkasten beschikbaar. Zo zijn er allereerst veel merken die wijnklimaatkasten aanbieden, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Want die keuze hebben wij al gemaakt, namelijk: Wine Klima! Daarnaast moet je gaan kiezen tussen een inbouw wijnkoelkast en een vrijstaande wijnkoelkast. In deze blog helpen we je met het zoeken naar de beste wijnklimaatkast voor jouw situatie.